Şofranul

1. Şofranul: istoria plantei medicinale

Şofranul este o specie rară, excepţional de bogată în antioxidanţi şi principii active. Este o plantă medicinală utilizată în medicină de 5000 de ani, în special în medicina tradiţională chineză, unde şofranul este o plantă legendară, ale cărei calităţi sunt preţioase şi rare.

În Europa, şofranul este considerat o specie de plantă adaptogenă, adică o varietate de plante excepţionale, şi se foloseşte pentru a ameliora oboseala cronică, depresia, lipsa de energie vitală (QI), bolile cronice, dezechilibrele fizice şi mentale, precum şi anxietatea. Datorită calităţilor sale, se poate spune că şofranul este una dintre cele mai incredibile plante din lume.

2. Şofranul: proprietăţi medicinale majore

Şofranul măreşte vitalitatea şi energia disponibile în corpul uman. Datorită incredibilelor sale calităţi adaptogene, şofranul poate susţine organismul pentru a face faţă lipsei cronice de energie, stersului şi pierderii de vitalitate. Este ideal pentru a trata burnout-ul şi oboseala cronică. Şofranul este considerat una dintre cele mai bune plante pentru susţinerea organizmului în timpul încercărilor dificile din viaţă.

Şofranul de bună calitate este un foarte bun andtidepresiv. Persoanele care iau în mod regulat şofran dimineaţa, au observat o creştere a stării de bine şi o senzaţie de lejeritate. Şofranul acţionează asupra glandelor supra renale (glandele energetice) şi participă astfel la restabilirea echilibrului energetic, al sistemului nervos şi la echilibrul fizic al corpului uman, acţionând asupra producţiei de neurotransmiţători, de hormoni importanţi, şi mai cu seama asupra serotoninei, melatoninei şi dopaminei, care sunt principalii trei hormoni ai fericirii, somnului şi echilibrului nervos.

Şofranul creşte concentratea, echilibrul nervos şi bună-starea generală. Şofranul uşurează circulaţia impulsurilor nervoase între neuroni, producerea de neurotransmiţători şi îmbunătăţeşte calitatea somnului. Este o plantă excelentă pentru recăpătarea bucuriei de a trăi şi a vivacităţii spiritului, şi de asemenea pentru ameliorarea progresivă a calităţii somnului.

Consumarea şofranului între mese permite o mai bună absorbţie a principiilor sale active şi îi creşte de zece ori efectele. Consumat în timpul mesei, şofranul ajută la lupta împotriva digestiei dificile. Acesta ajută în mod special ficatul, vezica biliară, stomacul, dar şi rinichii, pancreasul şi intestinele, stimulând sistemul digestiv în ansamblul său. Şofranul ajută de asemenea la curăţarea şi purificarea organismului în profunzime şi la restabilirea echilibrului intestinal.

Şofranul este cunoscut ca un excelent afrodisiac pentru bărbaţi şi un bun stimulant al libidoului pentru femei. De fapt, şofranul nu este în mod direct un afrodisiac, dar el acţionează în mod esenţial asupra mai multor glande, printre care glandele suprarenale (energie), şi în mod egal asupra glandelor tiroidă, pineală, pituitară şi asupra glandelor sexuale (testicule/ovare). Astfel şofranul permite îmbunătăţirea funcţionalităţii organelor reproducătoare. El creşte forţa și putearea sexuală, combate impotenţa, şi luptă împotriva problemelor hormonale legate de menopauză şi andropauză.

3. Şofranul: beneficii

O particularitate a şofranului este că acţionează oriunde este un dezechilibru în corp, nu doar aducând energie, dar şi ajutând circulaţia energiilor din iteriorul organismului. În cazul în care organismul percepe obstacole semnificative, ingredientele active şi antioxidanţii din şofran sunt folosite pentru a purifica şi curăţa profund, precum şi pentru a optimiza funcționarea organelor, glandelor şi circulatia sângelui.

Şofranul posedă principii active, antioxidanţi care au proprietăţi aniti-virale, antiinflamatoare, şi antibacteriene. Datorită acestora, şofranul este un remediu indirect pentru prevenirea gripei, amigdalitei, bronşitei şi gastroenteritei, chiar dacă acesta nu este beneficiul său primar. Principala caracteristica a şofranului este de a acţiona acolo unde se află un dezechilibru în corp, şi mai ales de a aduce energie şi elementele naturale necesare pentru a combate dezechilibrul din corp. Astfel, şofranul se îngrijeşte în mod direct de boli şi, în acelaşi timp, ne întăreşte organismul şi îl face mai rezistent. Această specie merită pe bună dreptate să se afle printre cele mai bune plante adaptogene din lume, prin puterile sale de reechilibrare.

4. Şofranul: dozaj şi tratament

Dozarea şofranului variază de la 50 la 150 de miligrame pe zi, preferabil sub formă de infuzie la rece pe parcursul a aproximativ 12 ore (peste napte).

Şofranul este ideal să fie luat ca tratament timp de mai multe săptămâni sau chiar luni, în funcţie de nevoile fiecărui organism. Şofranul, sau maidegrabă infuzia, se consumă de preferinţă în mai multe doze pe parcursul zilei. În general, cu cât este cura mai lungă, cu atât şofranul va putea să acţioneze mai în profunzime asupra oboselii cronice, simptomelor depresiei, stresului cotidian, lipsei de încredere în sine, asupra energiei şi a somnului.

5. Şofranul în gastronomie

În arta culinară, șofranul are trei proprietăți;
● Puternic colorant: dă o culoare galbenă foarte apetisantă.
● Aromă: foarte atractiv, suav.
● Savoare: unic, acest condiment armonizează aromele și îmbunătățește gustul alimentelor.
Aroma delicată și picantă a șofranului se amplifică la uscare, stigmatele proaspete sunt fără miros.
Paella spaniolă, risotto italian, supe, sosuri, pește, ceai și bouillabaisse franceză sunt preparate clasice bine cunoscute care conțin acest condiment. Acest aspect este la fel de adevărat şi pentru multe feluri de mâncare indiene. Este, de asemenea, foarte preţuit în patiserii. Şofranul este acela care dă frumoasa culoare aurie la Charterhouse, un lichior fin.